Differential pressure sensor fault - HELP PLEASE?

Chat about your 6R/6C model Polos here!
Post Reply
ixReaperrr
New
Posts: 18
Joined: Thu Jan 10, 2019 2:20 pm
Drives: 2010 1.6 TDI
Location: Birmimgham

Differential pressure sensor fault - HELP PLEASE?

Post by ixReaperrr » Tue Jan 14, 2020 5:31 pm

My Polo 1.6 TDI’s engine light came up yesterday and after checking it on a cheap diagnostic machine, it’s shown the differential pressure sensor fault. My car has had a DPF delete and I also got it remapped yesterday so is it possible that the DPF has not been mapped out of the ECU properly? Or is this sensor irrelevant to a DPF delete and simply needs replacing? Any help will be much appreciated.
Last edited by ixReaperrr on Tue Jan 21, 2020 1:39 pm, edited 1 time in total.

User avatar
iichel
Bling Bling Diamond Member
Posts: 3838
Joined: Fri Nov 14, 2014 2:14 pm
Drives: Polo 6R 1.2 TDI
Location: The Netherlands

Re: Differential pressure sensor fault

Post by iichel » Thu Jan 16, 2020 10:12 pm

It depends on the tune your car has.
If it's written out, you're fine.
If it's re-calibrated to 0 mbar differential pressure, you still need the sensor to work.

I suspect you're the latter case, so get a new sensor and you're good to go.

ixReaperrr
New
Posts: 18
Joined: Thu Jan 10, 2019 2:20 pm
Drives: 2010 1.6 TDI
Location: Birmimgham

Re: Differential pressure sensor fault

Post by ixReaperrr » Fri Jan 17, 2020 7:10 pm

I took it back to the tuner and he said he’s mapped it out now and the light should not come up. Am I going to have any potential problems if I actually did need to replace this sensor and he’s just mapped out the fault code?

ixReaperrr
New
Posts: 18
Joined: Thu Jan 10, 2019 2:20 pm
Drives: 2010 1.6 TDI
Location: Birmimgham

Re: Differential pressure sensor fault

Post by ixReaperrr » Mon Jan 20, 2020 5:30 pm

An update - although the lights not on anymore, my fuel consumption has gone a lot worse after this stage 1 remap. I was previously getting 47 mpg locally however I am now getting 38mpg. I haven’t been driving it any different to how I was before. Could this be related to the P2453 fault i had after the remap or does my car have a different problem?

Post Reply