VW polo 1.4tdi bluemotion engine noise when starting idle

Chat about your 6R/6C model Polos here!
Post Reply
User avatar
russ.sharp
New
Posts: 2
Joined: Tue Dec 03, 2019 5:33 pm

VW polo 1.4tdi bluemotion engine noise when starting idle

Post by russ.sharp » Wed Dec 04, 2019 5:06 pm

Hi!

I recently bought a polo 1.4tdi bluemotion 65 plate, and have noticed a strange sound from the engine bay when I start the car.

Its kind of a clunking choking sound, I've attached a link to a video I've taken of it on YouTube.

https://youtu.be/NkuCvW0KI1s

It only happens when the car is cold, as soon as I drive it the sound goes away and it runs lovely!

Any ideas what this could be? It's a worrying sound and if it's a problem I want to get it sorted out asap before it turns into something worse!


Thanks

User avatar
russ.sharp
New
Posts: 2
Joined: Tue Dec 03, 2019 5:33 pm

Re: VW polo 1.4tdi bluemotion engine noise when starting idle

Post by russ.sharp » Thu Dec 05, 2019 6:52 pm

Update, noise seems to stop as soon as I press the clutch 🤔

User avatar
giannis159
Getting There!
Posts: 67
Joined: Sat Apr 13, 2019 10:24 pm
Drives: polo aw Rline 1.0 115ps
Location: GR

Re: VW polo 1.4tdi bluemotion engine noise when starting idle

Post by giannis159 » Sun Dec 15, 2019 4:30 am

If the noise stops when you push the clutch the problem is a bearing inside the gearbox.

Στάλθηκε από το MI 8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


spartacus68
New
Posts: 41
Joined: Sun May 26, 2019 9:32 pm
Drives: 2015 1.4 TDI (90PS) Blue motion
Location: Aberdeenshire

Re: VW polo 1.4tdi bluemotion engine noise when starting idle

Post by spartacus68 » Sun Dec 15, 2019 10:22 am

Sounds like a gearbox out job. My understanding is the clutch pressure release bearing is on the way out as noisy when clutch depressed, so this could point to the output shaft bearing as you're removing load.

User avatar
giannis159
Getting There!
Posts: 67
Joined: Sat Apr 13, 2019 10:24 pm
Drives: polo aw Rline 1.0 115ps
Location: GR

Re: VW polo 1.4tdi bluemotion engine noise when starting idle

Post by giannis159 » Sun Dec 15, 2019 10:33 am

Exactly if you are ander warranty fix it! Otherwise you have to pay..
Its common issue to vws
Στάλθηκε από το MI 8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk



Post Reply